Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

6 Αυγούστου 1945 – 6 Αυγούστου 2013: 68 χρόνια Χιροσίμα/ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

[Οι ΦτΦ συμμετέχουν στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τα πυρηνικά και είναι υπέρ της συνεργασίας, της αλληλεγγύης των λαών - Δείτε ΕΔΩ ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πλοίου της Ειρήνης με φιλειρινστές και  Γιαπωνέζους Επιζώντες (Χιμπακούσα) από τον βομβαρδισμό]


ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece

Αρ.πρωτ.28/2013 – 03/08/2013


Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΜΑΣ «ΚΑΛΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:
ΟΧΙ στον πόλεμο και τα πυρηνικά
ΝΑΙ στη Ζωή, στην Αλληλεγγύη και στη Συνεργασία των Λαών

Στις 6 Αυγούστου του 1945, και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε φτάσει στο τέλος του, η ΗΠΑ με την υπογραφή του προέδρου της Χάρι Τρούμαν, βομβάρδισαν αρχικά την πόλη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου την πόλη Ναγκασάκι.
Οι συνέπειες των βομβαρδισμών, που θεωρήθηκαν ως επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ, ήταν μεγάλες τόσο για την ανθρωπότητα, μέχρι το 1950 προκάλεσαν 200.000 θύματα, όσο και για το περιβάλλον από την ραδιενέργεια, που εξακολούθησε να ανιχνεύεται για πολλά χρόνια στους ανθρώπους και στα εδάφη μετά την ρίψη.

Οι ΦτΦ υπογράφουν την έκκληση για ΤΗΝ ΕΠΑΙΤΕΙΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ και καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να συμμετέχουν στους αγώνες που αναπτύσσονται για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και της πυρηνικής ενέργειας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, γύρω από την οποία ζούμε.

6 Αυγούστου 1945 – 6 Αυγούστου 2013: 68 χρόνια Χιροσίμα

ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Μεσόγειο του Ιαπωνικού «Πλοίου της Ειρήνης» που πραγματοποιεί το γύρο της γης για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και την πυρηνική απειλή, οι υπογράφουσες ελληνικές φιλειρηνικές οργανώσεις που συμμετέχουμε στην Ελληνική Επιτροπή Υποδοχής του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά στις 18 Αυγούστου 2013, απευθύνουμε την ακόλουθη έκκληση προς τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα στην ελληνική κοινή γνώμη:

Η Μέση Ανατολή είναι η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης. Είναι πρώτη παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες, σε ποσοστά του ΑΕΠ. Απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Δοκιμάζεται από ξένες επεμβάσεις, αιματηρότατους πολέμους, κατοχές και καταπατήσεις δικαιωμάτων, με πρώτο το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του κράτος στα σύνορα του 1967.

Το ενδεχόμενο μετατροπής της Μ. Ανατολής σε πεδίο και πυρηνικού ανταγωνισμού θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση. Η απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια θα είναι τεράστια.

Ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Ανατολή είναι μεγαλύτερος απ΄ οπουδήποτε αλλού. Ήδη υπάρχει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό απόκτησης πυρηνικών όπλων στο μέλλον.

Από την άλλη, δεν μας διαφεύγει ότι το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται και σαν πρόσχημα για νέες επεμβάσεις και πολεμικές απειλές. Θυμόμαστε το μεγάλο ψέμα της κατοχής πυρηνικών όπλων από τον Σαντάμ που επικαλέστηκαν οι Μπους και Μπλερ για να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003.

Πηγή ανησυχιών είναι και η εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, με τα ερωτήματα γύρω από την ασφάλειά τους να παραμένουν, ιδιαίτερα σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, ενώ τα απόβλητα τους είναι πολύ πιθανό να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα θανάτου και τις χώρες της περιοχής σε τοξικές χωματερές.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε στόχο προτεραιότητας την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόταση ζωής για την περιοχή και για τον κόσμο. Μεγάλο βήμα στον αγώνα για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων της Γ.Σ. του ΟΗΕ και υποστηρίζουμε τη σύγκληση από τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης για τον στόχο αυτό.

Καλούμε το Ισραήλ, μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει προσχωρήσει στη Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Οπλών (ΝΡΤ) να το κάνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από καμία χώρα. Δεν αποτελούν μέσα άμυνας τα όπλα αυτά, ούτε υπάρχει άμυνα απέναντί τους. Έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με γνωμοδότησή του το 1996.

Υπογράφουν
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου
 Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού
Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (μέλος της IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985)
 Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ – μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Friends of Nature Greece

Συνυπογράφει η Ιαπωνική ΜΚΟ «Πλοίο της Ειρήνης», που έχει συμβουλευτική θέση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου