Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κλιματική αλλαγή: αγωνία για την έκθεση της IPCC – Κατά 95% ανθρωπογενείς οι αιτίες [δημοσιεύεται 27/8/2013]

Τεράστια είναι η ευθύνη στους ώμους των επιστημόνων που συντάσσουν την έκθεση για τηνΚλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών που θα δημοσιοποιηθεί αύριο (27/8).
Την έκθεση για το Κλίμα που θα παρουσιαστεί στηΣτοκχόλμη της Σουηδίας θα μελετήσουν λέξη προς λέξη περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων και κυβερνήσεις.
Το κείμενο θα αποτελέσει την αφετηρία των συζητήσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ένα ειδικό σώμα που συστάθηκε το 1988 για να παράσχει ανεξάρτητες επιστημονικές υπηρεσίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της.
Προ εξαετίας, η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης προκάλεσε “τσουνάμι” ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης: υποστήριζε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται, ότι αυτό επηρέαζε το Κλίμα και τηβιόσφαιρα της Γης και ότι υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Χάρισε επίσης στην IPCC μερίδιο από το Νομπέλ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ και δημιούργησε αέρα αισιοδοξίας για τη συνάντηση για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009.
Το “φιάσκο” της Κοπεγχάγης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στον δυτικό κόσμο είχε ως αποτέλεσμα η συζήτηση για το Κλίμα να υποβαθμιστεί δραματικά στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα.
Πέραν των παραπάνω επλήγη η ίδια η αξιοπιστία της IPCC, όταν λάθη που διαπιστώθηκαν στην “εμβληματική” έκθεση μετατράπηκαν σε βέλη στη φαρέτρα των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής.
—Τι λέει η νέα έκθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agence France-Presse, η νέα έκθεση θα επιβεβαιώνει και θα εμβαθύνει στα συμπεράσματα της προηγούμενης.
Η επιτροπή αποφαίνεται με μεγαλύτερη σιγουριά ότι η Κλιματική Αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια και ότι προκαλεί μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, οξίνιση των ωκεανών και πυρκαγιές.
Προειδοποιεί επίσης ότι είναι πολύ πιθανή η άνοδος της στάθμης των ωκεανών μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε με ολέθριες συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές.
“Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα παραμείνουν για αιώνες. Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει ουσιαστικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” τονίζει το προσχέδιο της έκθεσης.
Το κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί αύριο εστιάζει στην επιστημονική διάσταση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί το πρώτο μέρος της έρευνας καθώς το 2014 θα ακολουθήσουν δύο τόμοι πάνω στον αντίκτυπό της και τους τρόπους αντιμετώπισης αντίστοιχα.
Το κύριο κείμενο έχει συγγραφεί και εγκριθεί από επιστήμονες και δεν μπορεί να τροποποιηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Στην έκθεση έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την κλιματική αλλαγή, όχι όμως και οι πλέον πρόσφατες όπως αυτή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τηνδιαρροή μεθανίου από το λιώσιμο των μονίμως παγωμένων εδαφών (permafrost) της Αρκτικήςλόγω χρονικών περιορισμών.
Ειδικοί που έχουν μελετήσει το προσχέδιο της έκθεσης σημειώνουν ότι το κείμενο μειώνει την αβεβαιότητασχετικά με τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής ωστόσο παραμένει ασαφές, όσο και το προηγούμενο, σχετικά με την ένταση και την ταχύτητα εμφάνισης των συνεπειών.
Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο βεβαιότητας σχετικά με τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής έχει ανέβει στο 95%.
ΠΗΓΗ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου