Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ηρώ Διώτη - Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ): Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία για τη EURATOM


Οι Βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Ρένα Δούρου υπέβαλαν ερώτηση προς τους Υπουργούς, Εξωτερικών -Οικονομικών -Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα της Euratom.
Το θέμα αυτό έχουν αναδείξει οι Naturefriends International και το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι Φίλοι της Φύσης ενημέρωσαν όλους του Ευρωβουλευτές και Βουλευτές της χώρας μας εκτός της Χρυσής Αυγης και τους ΛΑΟΣ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ευρωπαϊκή Kοινότητα Aτομικής Ενέργειας (EURATOM)

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Ρένα Δούρου για την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας ΕΥΡΑΤΟΜ, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και την χρηματοδοτεί παρόλο που δεν διαθέτει πυρηνικά ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

- Εξωτερικών
-Οικονομικών
-Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

25.09.2012

Θέμα: Ευρωπαϊκή Kοινότητα Aτομικής Ενέργειας (EURATOM)

Η EURATOM όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε, που αφορά την συνθήκη ίδρυσής της, «θεσπίστηκε αρχικά για τον συντονισμό των ερευνητικών προγραμμάτων των κρατών με στόχο την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, συμβάλλει σήμερα στην από κοινού χρήση των γνώσεων, των υποδομών και των χρηματοδοτικών πόρων της πυρηνικής ενέργειας..».
Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια και δεν προτίθεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνήσεων, να αποκτήσει. Παρόλα αυτά συμμετέχει μαζί με άλλες 13 χώρες της Ε.Ε στην EURATOM και εξακολουθεί να την χρηματοδοτεί και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία στους πολίτες επιβάλλεται ισοπεδωτική λιτότητα.
Η παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν, μετά το τελευταίο ατύχημα στη Φουκουσίμα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η ανησυχία εντείνεται από την πιθανότητα κατασκευής δυο πυρηνικών εργοστασίων στην γειτονική μας Τουρκία, θέμα για το οποίο είχαμε καταθέσει ερώτηση στο παρελθόν για τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στην εγκατάσταση αυτών των εργοστασίων, και για την οποία λάβαμε μια γενικόλογη απάντηση, η οποία δεν συνιστά εχέγγυο για την αποφυγή αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου ενδεχομένου.

Επειδή:

·         με ευθύνη όλων των έως τώρα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,  βρισκόμαστε στην δίνη μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει στοιχήσει τεράστια απώλεια εισοδήματος  στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες και έχει καταδικάσει την οικονομία σε χρόνια ύφεση και τις κοινωνικές παροχές σε πλήρη κατάρρευση.
·         διεξάγεται πανευρωπαϊκή καμπάνια κατάργησης της Euratom
·         υπάρχει δέσμευση της χώρας μας να μην κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια
·         όλο και περισσότερα κράτη, όπως π.χ. πρόσφατα η Γερμανία μετά από την καταστροφή της Φουκουσίμα, αποφασίζουν την διακοπή της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.
·         Η μείωση της ζήτησης για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων στην Ε.Ε., οδήγησε στην πιστωτική διευκόλυνση μη-κρατών μελών της Ε.Ε. από την EURATOM, για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στις χώρες αυτές

ερωτώνται οι Υπουργοί:

·         με πόσα χρήματα ετησίως ενισχύει η χώρα μας την EURATOM;
·         Είναι στις προθέσεις σας η διακοπή αυτής της χρηματοδότησης;
·         γνωρίζετε αν δεσμεύεται η EURATOM με την εφαρμογή της σύμβασης του Aarhus, την οποία η Ελλάδα υπέγραψε το 1998 και επικύρωσε το 2006, και με την οποία διασφαλίζεται η πρόσβαση σε πληροφορίες, η συμμετοχή του κοινού στην λήψη αποφάσεων, η προσφυγή στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα;
·         Κατά πόσο μπορεί να ισχύει η δέσμευση της χώρας μας για την μη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων και μη χρήση πυρηνικής ενέργειας, από τη στιγμή που συνεχίζει τη χρηματοδότηση της EURATOM;
Οι ερωτώσες βουλευτίνες

Ηρώ Διώτη
Ρένα Δούρου

Δείτε και την ανάρτηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου