Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ σχετικά με τη Φουκουσίμα: Τα πυρηνικά εργοστάσια "ΔΕΝ είναι η ασφαλής πράσινη και φθηνή λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας"

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ σχετικά με τη Φουκουσίμα

Στις 2 Μαΐου 2013 εκδόθηκε η αναφορά του ΟΗΕ σχετικά με τη Φουκούσιμα.

Μελετώντας το εκτενές κείμενο του ειδικού απεσταλμένου Amand Grover έχουμε να επισημάνουμε κάποιες βασικές αρχές

1)                  Δεν υπάρχει ασφαλής δόση ραδιενέργειας
2)                  Αναφέρονται μόνο οι συνήθεις επιπτώσεις της ακτινοβολίας ( κυρίως καρκινογενέσεις) ενώ παραλείπονται οι γενετικές, ανοσολογικές, ψυχικές, οι επιπτώσεις στο γαστρεντερικό και άλλα οργανικά συστήματα και  οι νόσοι που εμφανίζονται ή επιδεινώνονται από προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία.
3)                  Δεν αναφέρεται τίποτε για τις επιπτώσεις στο υπόλοιπο οικοσύστημα (πουλιά, έντομα, φυτά)
αν και υπάρχουν σχετικές μελέτες (Dr. Tim Mousseau's work-http://cricket.biol.sc.edu/index3/index.html)
4)      Καμιά κυβέρνηση ή εταιρεία δε μπορεί να χειριστεί μια πυρηνική καταστροφή (περιλαμβανομένων των βομβών, σοβαρών πυρηνικών καταστροφών και των μακροχρόνιων επιπτώσεων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων). Και μόνο η στη σελίδα 9 αναφορά για την προφύλαξη με Ιώδιο αποδεικνύει την παγκόσμια αναποτελεσματικότητα οποιασδήποτε προετοιμασίας.
Οι πυρηνικές καταστροφές, σε οξύ και μακροχρόνιο επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικές από οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή. Ο “καθαρισμός” και η “απολύμανση” είναι πραγματικά ανέφικτος στόχος.
5)      Σχετικά με τις προτεινόμενες συστάσεις. Ποιος θα οργανώσει, θα πληρώσει και θα πραγματοποιήσει αυτούς τους στόχους; Το κόστος αυτό θα προστεθεί στο κόστος της παραγωγής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια; Χρειάζεται εντιμότητα σε αυτές τις εισηγήσεις.
 Τα πυρηνικά εργοστάσια ΔΕΝ είναι η ασφαλής πράσινη και φθηνή λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Το τραγικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, μετά το Τσερνόμπιλ επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.
Η πρόεδρος 
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 
Διαβάστε ΕΔΩ το σχολιασμό και ολόκληρη την έκθεση του ΟΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου