Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μελέτη του ΠΟΥ για τη Φουκουσίμα/ εκτίμηση ότι πρόκεται για μια "καθησυχαστική μελέτη"



"..Με δεδομένο τη στενή σχέση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εκτιμάμε αυτή τη μελέτη πολύ καθησυχαστική, όπως ακριβώς συνέβη και με το Τσερνομπιλ.."

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ


Στις 28 Φεβρουαρίου 2013 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέδωσε για την επέτειο της Φουκούσιμα τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Δρ Maria Neira Διευθύντρια για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον της ΠΟΥ “επιβεβαιώνεται η αύξηση κινδύνου καρκίνων στις υψηλά μολυσμένες περιοχές, ενώ δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στην ευρύτερη περιοχή”.
Στο 200 σελίδων κείμενο γίνεται αναφορά στους εργάτες έκτακτης ανάγκης, που δούλεψαν μέσα στο εργοστάσιο και αναφέρεται ότι μόνο τι 1/3 από αυτούς θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό.
Επίσης εκτιμάται ότι δεν αναμένεται αύξηση των αποβολών ή τερατογενέσεων. Καταλήγει στην ανάγκη μακροχρόνιας παρακολούθησης του πληθυσμού, που έχει εκτεθεί και την παροχή της αναγκαίας μελέτης και υποστήριξης καθώς και η συνέχιση της μέτρησης των επιπέδων ραδιενέργειας σε νερό και τρόφιμα, ενώ λαμβάνεται υπ' όψιν και η ψυχολογική επιβάρυνση των κατοίκων.

Με δεδομένο τη στενή σχέση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εκτιμάμε αυτή τη μελέτη πολύ καθησυχαστική, όπως ακριβώς συνέβη και με το Τσερνομπιλ..
Η Εταιρεία μας IPPNW αναμένεται να φέρει στο φως της δημοσιότητας νέες μελέτες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου The Medical and Ecological Consequences of the Fukushima Nuclear Accident  που θα γίνει 11-12 Μαρτίου 2013 στην Ιατρική Ακαδημία της Ν Υόρκης.

Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σύμφωνα με τη συντηρητική μελέτη της ΠΟΥ αναμένεται
αύξηση 4% σε όλα τα είδη συμπαγών καρκίνων για γυναίκες που εκτέθηκαν σε νηπιακή ηλικία
αύξηση 6% σε Καρκίνους μαστού γυναικών που εκτέθηκαν σε νηπιακή ηλικία
αύξηση Λευχαιμιών 7% σε ανδρες που εκτέθηκαν σε νηπιακή ηλικία

αύξηση Καρκίνων του Θυρεοειδούς κατά 70% σε γυναίκες που εκτέθηκαν σε νηπιακή ηλικία (ο φυσιολογικά αναμενόμενος κίνδυνος καρκίνου του Θυρεοειδούς για γυναίκες είναι 0,75%)
Τα στοιχεία της μελέτης της ΠΟΥ χρειάζονται διασταύρωση από πραγματικά ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα, διότι στο Φόρουμ για το Τσερνομπίλ του ΟΗΕ που οργανώθηκε το Σεπτέμβρη του 2005  από την ΙΑΕΑ και την WHO τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εμφανίζουν σοβαρές αναντιστοιχίες. Για παράδειγμα στο Δελτίο Τύπου αναγράφοντα ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν το πολύ 4.000 επιπλέον θάνατοι από καρκίνο και λευχαιμίες, ενώ στο βασικό κείμενο της WHO αναγράφονται 8,930, και αν ανατρέξουμε στην πηγή την οποία επικαλείται το επίσημο έγγραφο της WHO εκεί αναφέρονται 10.000-25.000.
      Από αυτό προκύπτει ότι οι επίσημες εκθέσεις της WHO και του ΙΑΕΑ «μαγείρεψαν»τις ίδιες τους τις πηγές. Η παρουσίαση των επιπτώσεων του Τσερνομπίλ δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
          H παράδοξη συμμαχία ΙΑΕΑ και WHO ξεκινά από το πρωτόκολλο συνεργασίας, που υπέγραψαν στις 28 Μαΐου  1959 σύμφωνα με το οποίο «είναι αναγκαίο να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών». Πριν από αυτό και συγκεκριμένα το 1956 η WHO προειδοποιούσε «Η γενετική κληρονομιά είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της ανθρωπότητας. Καθορίζει τη ζωή όλων μας, την υγεία και την αρμονική ανάπτυξη των επόμενων γενεών. Όπως οι ειδικοί επιστήμονες, έτσι και μειςεκτιμούμε ότι η υγεία των μελλοντικών γενεών απειλείται από την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας και των πηγών ραδιενέργειας... Επίσης πιστεύουμε ότι οι μεταλλάξεις που προκαλούνται είναι βλαπτικές για τους ανθρώπους και το μέλλον της ανθρωπότητας». Μετά το 1959 η WHO δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση για τη σχέση υγείας και ραδιενέργειας.
         Σκοπός της WHO  είναι η εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων της γης, ενώ της ΙΑΕΑ βάσει του καταστατικού της το 1957 η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά δεν είναι συμβατά.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

[Αρχική δημοσίευση ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου